Thursday, February 12, 2009

VALENTINE




Salam semua....salam sejahtera, salam bahagia buat semua...Sesungguhnya semua tahu dan arif apabila disebut tarikh 14 Februari - Valentine Day.. Pada masa itu munga2 ros terutamanya akan menjulang naik berlipat kali ganda, coklat pun setinggi Gunung Tahan, bantal berbentuk hati bertebaran di kedai2 dan di tepi jalan... Restoran2 pulak berebut2 dengan promosi menu dan seat terhad untuk customer pada hari tersebut. Sejauh mana sambutan ini dalam masyarakat kita dan wajarkah kita menyambutnya....Ikuti selanjutnya seperti di bawah:

Beberapa ulama Islam mengutarakan perkara menyambut Valentine sebagai haram dan tidak sepatutnya dilakukan kerana ia bukan perayaan orang Islam...bila kenyataan ini keluar pasti majoriti menyokong kenyataan ini. Tapi bagaimana dengan sambutan hari Tahun Baru Cina, Deepavali dan Krismas? Memang perayaan2 ini ada perbezaan seperti amalan ziarah-menziarahi tapi adakah itu boleh dikategorikan sebagai tidak haram untuk dilakukan...dan mengapa Valentine ini diharamkan ulama2? Ini berikutan dalam salahtafsiran oleh muda-mudi sekarang ini yang menganggap hari Valentine adalah hari yang mana semua orang mesti mempunyai teman (walau teman tapi mesra) pada hari tersebut. Lebih2 lagi apabila sambutan ini disertai dengan aktiviti yang boleh menimbulkan perasaan ghairah dalam setiap pasangan.

Pada aku, hari Valentine ni xsalah untuk kita sambut asalkan xmelampau...tafsiran kita kena positif dan masih mempunyai nilai2 yang elok...xsemestinya hari ni kita sambut dengan pasangan masing2... Pada yang masih single, inilah masanya untuk keluar berhibur bersama rakan2, minum kopi kat rumah ke sambil nengok citer movie, pi main bowling ke... Dan pada yang dah berumahtangga, elok diluangkan bersama masa tersebut untuk keluarga tersayang...bawa anak2 kuar jenjalan ke, pi rumah tok ngan wan ke...yang penting niat kita. Kalu aku, masa tu nanti aku wat macam biasa ja...sepertimana aku spend masa ngan family aku pada kebiasaan di hujung, bawa p taman or pi main bowling. Kalu bab beli hadiah ni aku xgalakkan sangat, tapi kalu larat dan mampu membeli apa salahnya....yela, kalu Valentine korang beli hadiah, mana nak harijadi lagi (bukan setakat laki atau bini jer; anak2 pun nak jugak), ulangtahun perkahwinan lagi,raya lagi... Baik simpan duit tu dalam bank jer, at least ada gak tabungan tuk semua. Nak2 lagi masa ekonomi xmenentu nih...

Semalam aku ada gak tanya partner kesayangan aku tuh, Valentine nanti nak p mana? Selamber ja dia jawab "malas nak sambut" atau "xpenah sambut"...tu yang sayup2 aku dengar...Bila aku bagitau nak ajak orang lain p Valentine, muncung panjang sedepa...ke3,padan muka xbertapis ayat.... Member2 aku sedari minggu lepas lagi dah sibuk cari hadiah, ada yang saja nak menyakat pasangan masing2 dengan hadiah ntah pape tu...siap bli spender kat kedai RM1.99, pastu lekat manik2...apa kejadah perangai macam tu....Tapi dalam pada tu seronok gak nengok kerenah depa dok menyiapkan 'present' tersebut...Pastu aku lak sengeh2 sendiri mengimagine pasangan depa dapat hadiah cam tu...

Apapun, saja aku nak ucap pada yang nak terima ucapan nih..Selamat Hari Balentain buat semua dan harap ceria2 jer hujung minggu nih....

23 comments:

sparkystar said...

aku takde gf so xleh wish la eh..hahaha

bozzobattousai said...

bozzo akan bawak ayang bozzo tengok wayang tapi bukan sebab valentine tapi sebab valkyrie dah start tayang kat panggung...

senget said...

huhuhuhuhu...
hmm... valentine nih nk wat pe eh...
ahaksss...
melangok dpn laptop bace blog2 valentine yg bakal mencurah2... hehehe..

one love said...

selamat berhujung minggu too

Jard The Great said...

ku tak smbt la.. hehe..

Mak Su said...

mmg tak sambut, bukan perayaan Islam

:)

ju3 said...

ermmmm..
sbnrnyer best gak kalo tgk smbt time hari nih...
kalo kat tmpt aku dulu..
kt tepi2 jln tuh akan terbinala satu barisan gerai2 kecik pastuh dgn barang2 belentine waner merah..
cantik o....
meriah jer..

aYuNi said...

ari2 len pun leh bg present n kuar sesama dgn org trsyg..syg tuk setiap ari bukan 14hb feb je kan..hahaha~:P

*selamat berhujung mngu ya! (:

fiezafadilla said...

valentine tu apa?
hehehehe...

omarkhayam said...

valentine tu hanya satu hari. dan jika satu hari itu sahaja yang paling istimewa, maka jatuhlah hukum haram menyambutnya...jika niat memberi hadiah itu kerana hari itu adalah hari valentine, maka samalah hukumnya..wallahualam.

*cara itu berlandaskan niat, tpi niat tidak mengahalalkan cara*

[S]itie [B]Um [B]Um said...

sbnarnye kena jaga batas je.. wish kt tepon bleh.. anta kad ke. xyah dating2..cumbu2..

Nur a.k.a admansyah said...

akak tak berani nak ckp yg kalu sambut... HARAM! tapi setahu akak... hari V*****T*** nie adalah hari kejatuhan Islam di mata Kristian. Tu pun x brp pasti..

Nak sambut... sambut ler anniversary ker, hari jadi ker... or.. hariX2 pun boleh anggap hari kasih-sayang dik!

wanhamery said...

eloklah kira tidak mengikut perayaan yg sama diamalkan yahudi dan nasrani kerana mereka amat licik memesongkan akidah umat islam..cara mereka yg secara halus,lama2 merosakkan umat islam..kita sudah ada Rasul sebagai rolemodel untuk diikuti..(sy berpesan pada diri sy)

hans said...

senang jer...
buat satu hari baru yg bukan hari valentine dan tukar tarikh...
baru okay...

Abang Long said...

Salam wahai Saudaraku.

Yang penting, setiap saat adalah hari mengingati kekasih kita yang MAHA AGUNG. Allah adalah segalanya. Wajib taat pada suruhanNYA.

baharizan said...

siapa la kita brbanding ilmu tuhan,para ulama keluarkn fatwa mgikut ilmu yg tuhan bg dlm al-quran..jd jgn la buat apa2 kputusan klu hanya guna logik akal saja...0.000000000001% pn blum tentu ilmu yg tuhan bg ada dlm akal kita.

baharizan said...

comment aku utk ayat ni"Pada aku, hari Valentine ni xsalah untuk kita sambut asalkan xmelampau..."

izman said...

pernah sambut duluuu...

izman said...

selamat berpuasa

S.C.H.A said...

hello belatuk .. masih ada ke nie???...

Goldman said...

Untuk harga emas jongkong dan lain-lain yang hebat sila hubungi saya di goldman999.9@hotmail.com.

Harga lagi murah daripada Habib, Poh Kong dan dealer2 lain. Bekalan antarabangsa.

Rebat tunai segera RM 1,000 hingga RM 1, 500.

Terima kasih.

faridmw said...

salam..
tak sambut hari tu.. kita sambut hari kekasih tiap2 hari 365 hari... kasih pada yang mngasihi, sayang pada orang yang menyayangi, dan cinta pada orang yangmenyintai....

lin said...

性愛自拍,美女寫真,亂倫,戀愛ING,免費視訊聊天,視訊聊天,成人短片,美女交友,美女遊戲,18禁,三級片,自拍,後宮電影院,85cc,免費影片,線上遊戲,色情遊戲,日本a片,美女,成人圖片區,avdvd,色情遊戲,情色貼圖,女優,偷拍,情色視訊,愛情小說,85cc成人片,成人貼圖站,成人論壇,080聊天室,080苗栗人聊天室,免費a片,視訊美女,視訊做愛,免費視訊,伊莉討論區,sogo論壇,台灣論壇,plus論壇,維克斯論壇,情色論壇,性感影片,走光,色遊戲,情色自拍,kk俱樂部,好玩遊戲,免費遊戲,貼圖區,好玩遊戲區,中部人聊天室,情色視訊聊天室,聊天室ut,成人遊戲,免費成人影片,成人光碟,ut聊天室