Thursday, January 15, 2009

Kembali...





Salam semua.... Berhabuk, bersawang dan bertimbun plak dah mende2 kat blog aku nih.. Sori la pada semua kengkawan sebab xbg info berikutan proses pelenyapan yang agak lama...Semua ni tak disengajakan, tetiba datang kerja menimbun dengan bisnes new branch opening baru2 nih dan mengstart bisnes yang cuti seketika. Sekarang aku dah kembali...Bak kata orang seberang; rindu banget sih...he3...

Well, harap2 lepas nih aku dapat maintain mengepost samting kat dalam nih at least twice per week. Harap korang semua sudi2 la singgah k..

Dan hari ini aku nak bercakap sikit pasal isu pilihanraya dalam kampus @ uni la plak. Hari ni aku nengok semua student u dok bz dengan pilihanraya depa. Ada yang pening memikir nak pilih sapa, ada yang duk idung kembang kempis sebab kene calon, xkurang jugak dengan yang merungut terpaksa queue up tengah panas semata2 tuk membuang undi. Dan yang paling aku duk sengeh nengok adalah kategori bakal mak datin yang sibuk melaram baju dengan make up. Kah3, lawak la bila aku nengok manusia perangai macam nih. Bila ada orang2 macam nih, hari mengundi bukan kecoh dengan keputusan menang atau kalah pihak bertanding, duk kecoh nengok perangai depa. Tapi tanpa depa gak sure sunyi proses tu. Tapi yang aku tabik kat mamat apek sorang nih. Dengan selamber kodok je dia datang gne suar tdo dia yang pendek (gamaknya la sebab lusuh n crumple semacam ja...) dengan baju T then padan dengan slipar jamban. Bila aku tanya, jawapan dia pun selamber jer. Gini la lebih kurang dia menjawab aku...

"Latuk aa...aku peduli apa ini pilihanraya, janji aku latang pangkah2,lipat2, masuk2...aku balik sambung tdo maa...ini kija banyak kacau, mau tdo pun kurang senang..."

Kah3...padan muka aku sebab sibuk bertanya...tapi xda orang atau mana2 jentera pilihanraya yang berani datang tegur mamat tuh. Dia pun buat muka toyo ja sepanjang q up tuh. Tu pasal kisah pelik@lucu bab pilihanraya kampus nih. Bab yang xseronok plak bila ada gaduh2 (kat UM kalu xsilap dah jadik petang semalam...) dan xcden... Kat salah 1 u tu aku dengar, ada sorang calon yg xcden sampai nasib tuk idup pun 50-50. Ni isu pro-kerajaan n pembangkang la yang aku dengar...apa nak jadik la kan... tapi aku bersyukur zaman aku dulu2 xda macam tuh. Kitorg berdisiplin giler bila bab pilihanraya nih. Pancing undi dan berkempen cara adil.

Berbalik pada kisah bakal mak datin tadi...Semalam aku terserempak ngan mak datin kot, sebab gaya macam mak datin tapi pakai Proton Wira (buruk plak tu) kat salah sebuah petrol stesen d Bangi. Yang aku duk kecoh pasal 'achik' nih plak sal dia tau bayar harga minyak ja...bila dah bayar, xreti plak nak bukak penutup tangki tuh...ka3...aku nengok achik tu terkial2 carik punat nak bukak tangki dengan tangan kanan dah pegang pump minyak. Dalam dia terkial2 mencarik bawah seat depan, tetiba terpancut plak minyak tuh kene cermin keta blah pemandu. Melompat achik tuh...Aku ketawa bagai nak apa dah dalam keta, nak terkucil pun ada. Tapi dalam pada tu aku pi gak tolong achik tu bila nengok muka dia merah tahan nak nangis kot. Aku ajar dia satu2...Bila dah borak2 ngan dia, baru la aku tau yang dia reti bawa keta ja...Selalunya anak dia yang tolong pamkan...Haru aku dengar...Ada gak manusia cenggini...Wei,dah panjang aku membebel nih, simpan plak tuk post akan datang...

39 comments:

kuIna Jentayutiara said...

sy nak mengundi di terangganu leh...

keta proton & keta perodua tangki dok sebelah lain.. sy pn kadang2 silap bila bwk perodua signal sebelah kanan, proton lak sebelah kiri..

zonaku said...

hheheeee...
adik aku x citer apa2 pun pasal kat UM tu...
Tp aku mmg hangin la pilihanraya kampus dia.. siap tutup pagar kolej tu, sian adik aku kene angkat printer tu n menapak ke blok dia..

then pasal minyak tu, adik aku pun x penah isi minyak, kalau dia drive, kengkawan dia y isi coz dia dah drive n supply keta... kalau ngan kami, isi la sdr... dia kan adikkkk!

en_me said...

oke bro.. welkam back

one love said...

kesian achik tu!

dan ttg pilihanraya uni, saya langsung tak pernah amik tau..
teruk jugak rasanya..

:p

sparkystar said...

selamat kembali..tak snonoh ko rupanye,smpai ati ko gelak achik itu..ish2..

izman said...

baguslah ko dah kembali aktif.

kadang2 aku suka gak tengok telatah org, kelakar.

ashley said...

Pandai la ko ketawakan acik yang sorang tu yek..

e-leeyana said...

haikss...baru nk pilihan raya ke? oh ya, baru teringat yg sem lps sume pilihanraya U ala2 dibekukan kan..tp, uum mmg sempoi, main balun je..

tp, ktorang still kne b'atur gak smpi nk terseliuh kaki sbb kne topup akaun bas yg ntah apa pasal nak tukar sistem..rasanya, mase pilihanraya aritu pun x cmni pnye gle panjang beratur..saboo~

p/s: selamat kembali menulis..istiqamah2

Nazra said...

dulu mngundi kt U agak xbest coz nk kena naik tangga utk p ngundi kt computer lab, haha....

AiE bAhRi said...

welcome back.

Kat u aku pon dah mengundi tapi aku rasa msti dorang pilih berdasarkan paras rupa sebabnya calon2 yang bertanding tak mengempen..hancus!!!

orangbukit said...

Wanita & kereta..satu gandingan yg kureng..tapi kena blajo jg sikit2 kat mekanik bila gi servis..

Org pompuan ni byk benda nak kena fikir..cili le, bawang le,kain baju nak basuh le, etc..etc

p/s: Ko buat bisnes apa yerk? Takde pon advertise kat sini. Bisnes import, export kot?

LifeSaver said...

welcome back..nasib baik la x terbakar kete achik tu...ish2

guru_cikgu said...

manusia, mcam tu la. Yang penting kita kena berbaik sangka.

Tie said...

Oh...ada pilihanraya gak kat kampus skrg ni, ekk....ingat kat ganu je yang sibuk....

Hmmm....gempaknya lebih kurang sama je, masing2 nak menang...hihi...

Bunga Binti Nordin said...

HAHAHAHH..BOLEH PLAK...

p/s : patut la long time no see

Yunus Badawi said...

Welcome back n tq for visiting my blog sekembalinya ko.
Masa kat u dulu, I jadi penjaga peti undi. Kat u org putih keje mcm tu pun dapat gaji. Sapa yg menang tak penting. Yg penting masyuuuuk.

Mak Su said...

maksu dulu masuk calon gaks, menang, pasai tiba2 jadik menang tanpa betanding, wakakaka, tak yah melaram :)

pam minyak, maksu bolehlah pam minyak, tapi setakat tu je ler, yg lain pasti terkial2, kena belajar jugak ek

erisya nor said...

selamat kembali...wheewww lamanya bertapa! pilihan raya di UKM arini kot...ramai student berkumpul tadi...hmmm..seperti biasa erisya tak amik peduli hehehe

ju3 said...

dah suma org cakap wellcome back & selamat kembali...
tak jadi pulak nak wish^^

theconfused said...

aku gi kelas smlm, tgk byk gle poster dorg nak election, siap guna bangunan kitorg wat tmpt ngundi...

masa aku lalu tuh tadek lak dorg ajak aku ngundi.. hissshhhh.. kecik ati aku wooo.. akupon student dorg gakkk.. muahahahahhahah...

Anak Rimba said...

ada offer ke?

naz ilyn said...

salam...

akak memang malas betul nak isi minyak atau nak pam tayer kereta kalau anak ada dia ler yang kena jadi mangsa.

nasib baik ketika kali pertama tak jadi macam makcik tu... kasian

kasihlatifah78 said...

tak baik ko gelakkan mak cik tuh... tapi apapun ko tetap ber'perikemanusiaan'....

KINI said...

hahaha ..

StingRay said...

layan aja diorang tu.... =}

DrSam said...

kat kampus dulu tolong tampal poster aje musim pilihanraya. poster gambar sendiri.

13may said...

hehhe hehhe...

patutnya suh dia masuk sikit minyak keta dlm tank ko tuh...hehhe hehhe

hans said...

samalah baru gi mengundi
tapi dkt uitm aku tak meriah
huhu

iEn said...

cepat2 laa sawanggg uhuhu!

kin hashim said...

selamat kembali semula...oo..kay u pun sekrg tgh ngundi eh...
turun PRK KT tak?

Farah Aminuddin said...

loh.. xreti pam minyak ke.haha. poyo je

fiezafadilla said...

kesian kesian jugak. gelak gelak jugak. gelak habis2 dulu baru tolong. hahaha...

Abang Long said...

Penat dan letih menghadapi pilihan-raya.

BurungBelatuk said...

kulna - aku xpi mengundi pun,hu2...

zonaku - tu yang aku bengang dgn PR kat u nih...

en_me - mekaseh bro


one love-vhaah, aku pun kesian gak kat achik tu!Tu yang aku pi tolong at last...

sparkystar said - mekaseh...nak wat camner...baek aku p gelak kat dalam keta drpd aku pi gelak depan dia...xpepasal basah plak muka akak tu samada kena air liur aku atau dia plak yang menangis...

izman - mekaseh bro...aku pun ske gak nengok telatah orang..

ashley- dah mende tu spontan kuar...

e-leeyana - sampai skrang aku xtau pe keputusan dan sape menang...

Nazra - la ni pun mengundi tengah panas...xda depa nak wat sewa kanopi ka...khemah ka...


AiE bAhRi - thanx bro...

orangbukit - aku wat hone bisnes dan plus akan bukak satu kedai xlama lagi...ada masa aku upload sal bisnes aku...mana tau ada on9 customer plak...

LifeSaver - kalu yang datang menolong tuh jenis merokok,sure dua2 terbakar,ke3

guru_cikgu - aku selalu berbaik sangka,baik utk diri sendiri dan bisnes...

Tie - kalau betul2 berkaliber xpa...nih ada yang saja mengejar populariti...hu2...tapi aku tabik pada yang betul2 berusaha walau xmenang...spirit to live up the community is there...


Bunga Binti Nordin - ha3...

Yunus Badawi - masyuuuuk...

Mak Su - hebat maksu...setau aku orang zaman maksu adalah orang yang betul2 memperjuangkan hak...tahniah walau terlambat...

erisya nor - dah putih janggut aku bak p bertapa nih...

ju3 - wish je la bg semangat...hu2...kang aku cuti lagi ko rindu plak...

theconfused - kalu aku aku xkan ngundi...nak ambik tindakan bukan ape pun...

Anak Rimba - nak offer ape?wat bisnes gak ke...

naz ilyn - salam kembali...

kasihlatifah78 - memang aku jenis berperikemanusiaan...kalu dak aku biar je akak tu mandi petrol plak,ke3...

KINI - hahaha ..

StingRay - layan...

DrSam - aku tampal poster aku gak...sebab aku bertanding sekali...tapi dalam bilik ja la,kui3...

13may - hehhe hehhe...aku pun baru terpikir nak mintak dia wat camtu...tp aku tolong ikhlas je...

hans - meriah ke x aku xtau kat cni....pada aku biasa jer...

iEn - dah bersih sawang nih...

kin hashim - aku xngundi pun..

BurungBelatuk said...

Farah Aminuddin - dah achik...hu2

fiezafadilla - aku setuju...

Abang Long - memang penat...

CRAZY BEAUTIFUL88 said...

selamat kembali

Ibnurashidi said...

salam ziarah burung belatukk..

apa kaba?

Nek Cun said...

Belatuk, bila citer bab isi minyak keter nih, terasa lak nekcun sbb nekcun pun lebih kurang camtu gak!... tahu start engine dan terus jalan. Bab isi minyak nih sume atok punyer keje...hehehe... baru-baru nih nekcun kene pi kejer outstation di Melaka, nekcun suruh atok isi penuh tank sbb nekcun takut kalo minyak habis tak tahu nak isi... nasib baik cukup pi balik... hehehe...

wanhamery said...

welcome back bro!!!