Thursday, January 22, 2009

Semangat Yang Hilang




Baru-baru nih ada sambutan Chinese New Year (CNY) kat kolej area aku meniaga.
Happening bukan memain lagi, siap ada mercun lagi bila berdetik ja 12 tghmalam. Memula aku ingat xde ape sangat la pesta yang depa anjur sebabnya sempoi sesangat persediaan diorang. Bila dah makin ditelan larut malam, baru keadaan sambutan diorang tuh makin hangat. Aku yang duk meniaga situ pun rasa macam nak join ja depa tapi nak wat camner, aku bukan Cina. Cakap reti la ckit2 kot…. Kalu aku join pun bukan depa berkira sangat sebab bagi pelajar kat sini, aku memang dah macam Cina gak. Asalnya aku memang ada darah orang Cina. Dan mungkin sebab tu gak aku rajin kerja macam Cina2 kat luar tuh. Kalu nengok muka, sure orang pikir aku nih Cina. Nengok nama ja macam orang Indon. Bila dengar aku bercakap plak sebijik orang Melayu. Bagi yang xkenai aku memang memula akan pikir banyak kali aku ni orang apa. Nak tau sendiri jumpa la,he3…

K, berbalik pada cerita pesta Cina di atas. Apa yang membuatkan aku tertarik dengan diorang nih adalah semangat diorang yang sangat ‘teguh’ dalam ke’cina’an. Kalu dah bab bekerja atau social sesame mereka, memang cooperation tuh padu banget. Diorang buat event tuh untuk sehari dan mereka bekerja jugak untuk sehari (termasuk buat khemah dan persediaan pentas dsb). Habis jer event tu diorang terus clear tempat event seusai majlis itu. Punya komited diorang dan aku memang tabik la pada diorang. Ada apek muda sorang nih nunggu member dia datang to pick him up nih lepak kat depan kedai aku. Aku pun puji cara depa urus dan bekerjasama dalam mengsmoothkan event tersebut. Aku tersentak bila apek tu cakap diorang bukan kisah pasal pujian pun janji tradisi dan adat berjalan. Lagi 1 diorang ni bukan jenis suka buang masa dan duit untuk perkara yang xperlu. Perkara yang xperlu dimaksudkan beliau adalah tenaga dalam settle up everything, duit dalam membayar harga sewa khemah dan tapak dan perbelanjaan lain yang dikira nonsense. Terkejut aku bila muda2 lagi depa dah belajar nilai duit dan manusia jenis begini jarang ditemui dan semalam aku temui satu kelompok spesies sebegini. Menakjubkan…

Menakjubkan bagi aku kerana beberapa perkara yang amat ketara dengan nilai2 dan budaya masyarakat kita. Kalu bumiputra la yang organize event tuh, sure dalam seminggu kena sewa tapak n khemah. Sehari untuk setup khemah, sehari untuk buat pentas, sehari untuk susun meja dan kerusi, sehari lagi untuk rehearsal. Event sebetulnya berlaku pada hari ke-4 dan majlisnya belum tentu grand walau persediaan grand nak mampuih. Hari ke-5 plak kemas tempat dan angkut pasu bunga. Next day bukak pentas dan kemas kerusi meja. Final day bungkus khemah. Bila pikir balik memang membazir sangat2. Kalau komuniti Cina di atas, dah 7 jenis event diorang dah boleh buat dan untung plak 7kali ganda berbanding apa yang orang kita dapat. Haaa…. Lagi satu yang aku salute is bila bekerja depa xpikir pun pasal kategori kerja samada untuk pompuan atau lelaki. Semua depa balun, yang pompuan pun incredible masa tuh, yang lelaki plak korbankan macho p masak sekali. Wow, terpegun gua… Kalu la bangsa kita yang wat kerja, sori la yang jantan nak pi masak dan yang betina plak duk mengekeh dan tersembur air liur mengumpat masa masak2.

Sebenarnya bangsa kita pernah punya sifat seperti orang Cina tersebut tetapi makin hari kita makin lupa ekoran kesenangan yang dikecapi makin meningkat dari generasi ke generasi. Mak bapak plak jenis berkira kalu bersosial dengan sapa. Kalu berkawan dengan orang kampong plak xbleh, nanti jadi malas dan tau tanam sayur ja. Kalu buat kenduri lebih senang upah catering ja. Kalu bergotong-royong ala kampong kononnya kotor la,jijik la... Wei,kena ingat sikit. Katering yang korang order tuh xsemestinya bersih. Sapa yang masak bukan korang kenai pun. Bukan korang tau tangan tukang masak atau tukang potong ada kurang ke x… Pada aku baik kotor hasil dari tangan sendiri daripada kotor dari tangan orang yang kita xkenal. Apa2 pun, pikir la sendiri… Kita kena lebih kenal dan bangga dengan asal usul kita.

P/S : Kawan aku pernah komen, dia kalu makan selain rumah sendiri sure sampai menjilat jari. Dia cakap air tangan orang yang masak sedap dan dia xkira kalu tangan orang tu kurap sekalipun. Yang penting sedap dan dia puas hati membayarnya…ke3…Pada member aku nih, patut la ko segar-bugar…hari2 dapat ‘xtra’ vitamin D….hehehehe….

29 comments:

aYuNi said...

kesimpulannya ialah...kite harus mengikuti ape yg dilakukan oleh mereka yang berstatus cina..tp xsume la kan..hehe~

erisya nor said...

setuju ngan BB...contoh mudah kontraktor melayu n cina...kalau melayu, terima tugas dari dua tiga buah rumah. dua ari buat kerja kat rumah kita lepas tu lesap...pi buat kat rumah org lain pula. kalau cina, terima tugas satu jer..mereka nak abis cepat. lepas selesai rumah kita baru pi rumah org lain...hmmm...tgh angin sebab dah masuk dua minggu tak leh masuk bilik..padahal nak gantikan sekeping papan siling jer!

wanhamery said...

tak semua org melayu tak beretika..ikut ajaran agama pasti berjaya..tak kira bangsa ape pun..

PIKIRSENDIRILAH said...

semangat yang hilang - lagu xpdc..
semangat orang melayu tak hilang..yang hilang mereka yg ada semangat..kena semai balik semangat dan harus dimulakan dengan pendidikan agama dari kecil..cantik agamanya maka cantiklah segala-galanya..

e-leeyana said...

burung belatuk pun ada keturunan cina ya. mak saya pn org cina. balik cuti ni nk beraya.

apa pn, klu tgk pd sej. mmg org cina kuat b'krja. sb tu depa diletakkn di bandar. org melayu di kg je..

KINI said...

btul3x

Nur a.k.a admansyah said...

yess... I'm back! thank 4 d komen but seriessss I dah takleh active cam dedolu lagiks! Byk ler `mende' kena block kat ofis nie...

Selamat BerCuti Raya Cina nooo...

zonaku said...

hhhmmmmm....
sebab x slalu org kita buat fucntion kene keluar duit poket sdr. tu y jd x sdr diri tu.

kuIna Jentayutiara said...

org melayu pun ada semangt tu tp byk yg dh hilang, dah suram

slmt coti2...

Mak Su said...

dorang ada semangat kuat nak berjaya dalam apa jua bidang :)

BurungBelatuk said...

aYuNi - setiap bangsa ada pro n kon...cuma bangsa kita terlalu dimanjakan...segelintir ja kalu letak kat pulau leh hidup...

wanhamery - betul tu tp aku ngutuk kebanyakan yang 'ringan' tulang tuh...dalam al-Quran dah bagitau...Allah xkan mengubah nasib sesuatu bangsa melainkan mereka yang mengubahnya sendiri...

PIKIRSENDIRILAH - kalu setiap kali nak ketuk kepala payah gak tu...sampai bila2 pun camtu gak...hu2

e-leeyana - aku xbalik la moi...balik kpg pun belum tentu bleh cover tiket 'belon'....


KINI - betul sungguh!


Nur a.k.a admansyah - Selamat BerCuti Raya Cina gak...ada masa p la layan blog aku nih...

zonaku - memang pun...selalu kan dapat sponsor...macam kes kat KT,dapat RM300 tu...


kuIna Jentayutiara - semangat yang dah xhangat...selamat bercuti...

Mak Su - sebab tu bangsa depa maju...

ad3ck said...

ku bukan nak tanya pasal CNY maupong event management, ku cuma nak tanya ko meniaga apa? ;p.

en_me said...

hi burung.. salam jumaat

eJump said...

bro, nape x join je event tu??...ekekeke...
cine + indon + malay = burung blatuk... wow...ehehehe...

CRAZY BEAUTIFUL88 said...

semangat diaorang memang kental mengalahkan bangsa yang lain

ku tak sempurna said...

org melayu lain macam skit...

nmpk org berjaya skit, habis sume disantaunya...

ish....

BurungBelatuk said...

ad3ck - sabo la...sedikit masa lagi aku akan reveal apa aku buat...pasti ko terkojut...

en_me - salam jumaat kembali...

eJump - memang nak join...camner ek...
cine + indon + malay = burung blatuk... memang wow wow...ehehehe...

CRAZY BEAUTIFUL88 - tu yang kita patut ada dalam diri...

ku tak sempurna - ada betulnya pa yang ko komen tuh...nampak jer orang tu lebih sikit sure jpe toyol kat umah pastu...

ish....toyol...........

hans said...

hahha....
pemerhatian yg bagus

Abang Long said...

Semangat yang semakin hilang.
Budaya yang semakin pupus.

theconfused said...

aku mls nak komen ahh.. fenin aku dgn dorg nihhh.. ble kite try tukar, kite lak jadik salah.. so, aku prefer.. kita lead the way, n biarkan dorg berubah perlahan2...

bozzobattousai said...

nak ikut cam diaorg bleh tapi jgn jadi diaorg dahla...

izman said...

ye dulu bangsa kita mmg pernah hebat. tapi.....

org cina bukan hebat sgt, tapi mereka kuat kerana bersatu.

Yunus Badawi said...

ini baru cina kat Malaya. Kalau Foo Chow tempat ko tu lagi lah kuat kerjakan?

BurungBelatuk said...

hans - mekasih...

Abang Long - sesama kita beringat mengekalkan apa yang patut...

theconfused - betul tu,aku saokong ko...aku berubah kerana tersedaq bila hidup ini hanya pinjaman...so,life n live to the fullest...

bozzobattousai - sbb tu aku cakap, ikut mana yang bagus ja...nak jadi sebijik cam dorang xleh la...kawan aku slalu kata,montot itam,ke3...

izman - betul tu bang... aku skrang ni dah mula mempraktikkan kerja kuat cam depa tu..alhamdullillah, rezeki double bro...

Yunus Badawi - memang depa kuat kerja...tdo 6 jam ja...

orangbukit said...

Org cina memang kuat & pandai bekerja/berniaga, sbb tu kat KL & mana small town, mereka yg conquer..

p/s: Air tangan org tak solat beri kesan pd hati..

jinggo said...

wahai burung belatuk.....

semua yang anda cerita itu bersangkut rapat dengan tanggung jawap....

yang paling penting iklas bila buat sesuatu....

org kita sekdar buat nak dapat nama saja.. nak glemer la katakan....

tapi tanggungjawap tak dak...
itu la hakikatnya......

~flyo~ said...
This comment has been removed by the author.
~flyo~ said...

Kat kampung pun susah da nak jumpe gotong royong. tu la hakikat

OJENG said...

hmm.bagus entri ko yg nih.huhu
apa yg bagus dan berfaedah untuk bangsa kita rasanya x salah kalau kita contohi.yg baik kita ambil yg buruk kita buang.amacam?huhu.