Wednesday, December 17, 2008

When Boss Is Always Right...




Salam semua...Pepagi cenggini aku teringat akan perbualan aku dengan beberapa orang kakitangan kerajaan (geng2 aku gak cuma depa agak berumur gak la...) yang berpangkat dalam institusi diorang. Memasing nih aku panggil uncle sebab umur depa pun dah mencecah setengah abad. Memula kitorang duk sibuk pasal citer PKR dah menguasai salah 1 negeri di Borneo, antara langkah besar parti itu yg menjadi. Lalu kitorang duk sembang2 sebab parti yg memerintah sekarang nih tumbang...Banyak gak faktor yang kitorang dapat,xleh nak listkan da...Dan sememangnya parti pemerintah ini bakal tumbang tidak lama lagi. Jangan ingatkn PKR senyap terus lenyap...Aku bukan xsokong kerajaan, cuma aku kira berdiri atas pagar jer skrang ni.

Berbalik pada kisah kat atas, satu management rules yang di apply kat dalam agensi kerajaan...

1) Bos is always right
2) When Boss is wrong, refer to rule no.1.....

Jadik,sape2 yg jadik boss kira xsalah dalam pape jua keadaan la kalu kita nak pk kolot sgt...Agak2nya prinsip ni la yang depa pakai kat mana2 cwgan n xheran jugak kalu pakai kat parti depa...Pasal isu rasuah, kalu ikut prinsip ni hancus la....Nak banteras pun xkemana...Ada komen, sila2 la masuk komen n komen kaw2...

50 comments:

Mr PenyuBiru said...

dun forget, customer aslo always right. hehe

Yunus Badawi said...

Saya jadi kuli sekarang ni boss always right. Ingat nak berniaga tak lama lagi, customer pulak always right. Bila saya nak right ni? Mcm ni susahlah. ngeh ngeh ngeh

Jard The Great said...

hmm.... rasuah kekadang disalahertikan sbg komisen..

aduss...

anntaj said...

betul kata mMRpenyubiru tu..:))

kuIna Jentayutiara said...

ambk pepatah melayu la... "ketam mengajar anak jalan betul"

theconfused said...

hohhhh... ini falsampah sgt menensenkannn...

bozzobattousai said...

klu dah namanya bos memang cam gitu. Klu ko ada kat tempat aku skarang nih lagi la bnyk yg ko tengok bos2 yg tak layak nak jadi bos langsung. langsung takde management skill. jadi org skill pon takde. smua dia yg betul walaupon dia tau yg dia tuh salah. kita dah cakap pon still bodoh sombong sampailah boss dia plak marah. slalu cakap kitaorg salah dan lembab padahal dia tak tau yg attitute reflect leadership...

Nazra said...

rasa mcm nak penyek2 ja bos-bos ni suma kdg2. depa ckp ikut sedap depa ja xpa. ingat kita ni robot ja. tak sedar diri langsung

one love said...

yes!
BUT di mana saja, bosses are always rite!

if those uncles penah keja swasta pada masa sekarang, sama gak keadaannya!

cuma dalam badan kerajaan, yang dasatnya, ada bosses yang dahlah asik RITE je, pastu taknak dengar cakap2 anak buah langsung. bila kita bagi cadangan, deme MACAM dengar, pastu terus pass! aiyayay! merah padam muka sebab malu. pastu tak masuk dalam minit pulak tu walhal kita punyalah kasi cadangan bernas ya amat!

yes, boss is always rite and i respect that!

tapi kalau kat gomen, i've to bantah jugak here and there sebab bukan deme yang bayor gaji tapi RAKYAT!

dan di swasta, walaupun bos yang memang bayar gaji guna duit dia yang juta2 tu, dan dia memang always rite, tapi dia dengar dan cuba adapt dengan kata2 anak buah which i really like and really respect!!!

yes, been here and now i'm there!
so, paham konteks kedua2 badan!
dan kalau kerja sendiri, boss dan kuli is always rite sebab wa sendiri punya duit~

hahahahah!

en_me said...

abes kalo sumer nak jadi boss, saper nak buat keje.. kannns

ku tak sempurna said...

sbb bos always right la mesia jadi camni... negara yg penuh dgn korup...

sapa bos, dia dapat paling byk angguk... w/pun dlm hati sume duk geleng...

Papa-Itam said...

biasalah bos....tak pernahnyer ngaku kalu buat salah...nak tergelak pun ada...neger orang takleh buat tu...tapi dia lagi teruk....

e-leeyana said...

hohoho itu belum kira bos kat rumah lg tuh hehehe...tp, biasa la kan..nak kaver macho la katekan...sabo je la..

erisya nor said...

Bos lama erisya pernah beritahu erisya..." jgn lupa saya ni durian, awak tuh mentimun..." Hmm...dalam hati, erisya kata, " tunggu lah...bila dah jadi tempoyak nanti!" ...tapi dalam hati je lah....pape pun, boss is always right! :(

BurungBelatuk said...

Mr.PenyuBiru - customer mmg always rite,kalu depa xbli brg,xdak la money come...hu2

Yunus - u r right bila dapat collection bisnes banyak...he3

Jard - tul3...sokong sgt2...slalu depa gne istilah komisen dr rasuah,cover kes...

anntaj - haah...same with me...

kulna -kih3...masing2 jalan senget,pastu tergolek kat longkang...

d confused - ternyata mmg benar...

bozzo - byk yg xlayak jadik bos dijadikan bos...drg naik pun sebab pandai 'lambung' or 'kipas montot' org atasan...

nazra - kebanyakan pekerja kurang faham suara depa...kalu bersatu nak golekan bos yg xbetul bleh ja...selagi dia bukan pemegang syer,he3...

one love - aku suka ayat terakhir ko,power!

en_me - orang indon,ka3

ku xsempurna - xheran dgn statistik antarabgsa yg menyatakan ng kita antara top 10 yang korup

papa-itam - biasa la kalu lubang hidung dah besar,mana nampak salah diri...

e-leeyana - he3...bos umah pun kene gak ke...kih3

erisya - kalu jadik tempoyak kita goreng sampai hangus... ;p

guru_cikgu said...

Nak buat camna, dah nasib mentimun, kena golek durian pun sakit, menggolek lagi sakit.

omarkhayam said...

apa laa bos ni...tpi jadi bos la best.

~tu rmi graduate x nak kejer krajaan, pastu kerajaan kuarkan statemen negara kita byk penganggur.

Nek Cun said...

Apa yang marah sangat kat boss? entah-entah kalo kita kat tempat depa, kita pun cam tu gak!...tapi minta-minta tu bior la kita ni jadi boss yang benar-benar pandai bukannya memandai ajer... hehehe...
Tapi apa-apa hal pun, jadi boss tanggungjawabnya memang besar kerana semasa di akhirat nanti, boss-boss ni lah yang kena tanya dulu kalau orang bawahan dia buat kerja tak betul!... so kalu nak selamat dunia akhirat, kenalah jadi boss yang sentiasa "alright!"...

BurungBelatuk said...

guru_cikgu - adatla jadi orang bwhan...

omarkhayam - sbb drg tau gaji yg dbuat xsetimpal dgn keje tuh...tapi lebih baik ada keje sementara tgu yg rasa layak dgn diri,he3

nekcun - xmarah cuma bengang dgn bos2 yg bodoh sombong ja...

naz ilyn said...

Salam...

sy tak berkerja... tapi suami sy selalu bercerita hal ni... katanya dari zaman berzaman benda ni berlaku... walaupun ramai yang bersilih ganti tapi semuanya sama.

p/s: masih adakah yang sama tapi tak serupa...

ILA said...

OLeh itu Burung belatuk tergolong sbagai BOS @ STAFF???

;)

zonaku said...

huh!

hans said...

susah kan kena cakap Yes Boss memanjang

KINI said...

em... bos i segan ngan i (xtau la napertr..dr start msk smpai skrg ...)tapi .. manager i yang blagak macam boss... apa citer???..

zianazone said...

hehehe biasalah fren..kita ni makan gaji..kena lah ikut cakap dia..kalau tak ikut kang..tak dapat naik gaji plak..selagi yg dia cakap tu btol..kita follow jer arr..kalau tak btol...sendiri mahu ingat lorr

ixora said...

cube bg try boss lak wt kije tuh...kansss...

Abang Long said...

Agaknya, bagaimana kalau kita pula jadi BOS ?

kin hashim said...

bos memang patut selalu betul, sebab bos la yg akan jadi contoh pada ank buah. Bila bos pun dah tak betul, baik kita gulingkan dia jer...

arsaili said...

salam...boss always rite sungguh la ciri2 yg tak menarik...mana ada manusia yg perfect!

DrSam said...

sebab tu sekarang ni kalu gi meeting gomen, semua bisu. Yang dok kat kerusi depan tu aja membebel sorang2. yang lain angguk-angguk, geleng-geleng.

sbb tu saya respect sesiapa yg self-employed @ bisnes sendiri. berani dan ada kekuatan diri.

Bila masuk gomen kan kita dah sain MOU "you are paid to agree". cakap lebey, masuk peti sejuk. Camno...

Mak Su said...

boss is always right, so who will be the punching bag?

oops!

Siong Berantai said...

nama pun bos.. ahh~ boss memang leceh ler.. lagi2 kalau terkena boss yang skema.. ekekeke! payah bebeno nak melayan.. hiksss! ;p

Nur a.k.a admansyah said...

Salam... ada org tak?
.
.
.
Biler nk update nie?
.
.
.
Gue tgh tunggu nih....

orangbukit said...

Sekarang ni dah tubuh suruhanjaya pencegah rasuah, dah ada akta rasuah, hopefully they really walk the talk..

Kalau betul2 telus, ramai jerung2 dah masuk behind the bar, ni cuma tangkap ikan2 bilis shj..apa2pun ikan bilis sodap dibuat sambal, hehehe..

flora said...
This comment has been removed by the author.
Farah said...

boss is always right. huhu. tak aci.. hehe. salam kenal dari farah jugak =)

Nur a.k.a admansyah said...

maner ko pegi? cuti lamer till new year ekk..?

3A windu daaa....

Ajeem said...

BB,

dua-dua pihak juga punya rights tapi sudut yang berbeza...pahit dan manis pun ada...tapi saya tidak nafikan ramai orang yang ingin menjadi boss tapi herannya tak berusaha mau jadi boss akhirnya jadilah pekerja biasa..hehe

hidayah said...

hebat juga topik boss and staff ni yek..

salam kenal..

arsaili said...

Salam Maal Hijrah, May Allah crown us with the best of iman, health, wealth and peace of mind in the New Year.

kasihlatifah78 said...

btul tu..saya setuju... walaupun boss salah... boss tetap kata depa btul... kalu melawan di katakan kurang ajaq plak...

i-chimera said...

Tipikal bos ialah orang yang serius dan tegas. Walaupun ada bos yang suka bergurau-senda dengan orang yang bekerja di bawahnya, bilangannya adalah sedikit kerana adalah penting untuk bos menjaga reputasinya. Kata orang kalau diberi muka, nanti dipijak kepala. Sebab itu bos tak berkongsi meja atau bilik dengan orang di bawahnya. Bos ada bilik sendiri. Bos ada komputer yang paling laju di pejabat ~ walaupun dia hanya guna komputer untuk baca emel.

Pekerja bawahan akan melihat bos sebagai pahlawan, cendiakawan dan kadangkala dermawan. Pahlawan kerana berani berjuang untuk dapatkan apa juga projek yang kadangkala dilihat sukar nak dapat, cendiakawan kerana bijak berkata-kata dan seolah-olah serba-serbi tahu ~ walaupun kadangkala apa yang dia cakap itu adalah ayat yang kebetulan dibacanya daripada buku. Dermawan hanyalah pada musim-musim perayaan atau hujung tahun di mana bos akan memberikan bonus. Walaubagaimanapun pekerja bawahan melihatnya, bos adalah selalu betul dan dalam kebanyakan kes, pekerja bawahan adalah selalu salah.

Tetapi bos juga manusia.

Seberapa hebat pun dia di mata pekerja bawahan, dia juga punya kelemahan. Dia mungkin paling berkuasa untuk membuat keputusan tetapi tidak semua keputusannya betul. Dia mungkin garang seperti singa tetapi ada ketikanya dia boleh menangis seperti bayi. Dia mungkin tahu segalanya tetapi sebenarnya dia tidak tahu apa-apa.

Yang pentingnya bos juga akan buat silap. tapiiii.... boss tetap jugak bosss...

i-chimera said...

uih... panjangnya saya komen... errr...

axim said...

selamat tahun baru 2009!!

imz said...

salam kenal...!!!..mmg bos selalu betul...tak betul pon betul..!!

StingRay said...

ko pegi tebuk kepala orang camni..buat macam ko tebuk kayu...

13may said...

separuh abad kira muda lagi bro...hehhe hehhe

izman said...

yeah... boss is alwayz right. because he pay ur salary.

Tie said...

Salam...lama tak ke mari....

Sihat ke?? napa lama tak update??

PIKIRSENDIRILAH said...

memang gitu a..bos berkuasa katakan..kira org bwh kena ikut je..betul salah kena ikut je..xleh lawan..kalu betul xpe..kalu bab salah?joinla kesalahn tuh..sbb tu rmai org nak jadi bos..nak berkuasa..bos ni cam pmimpin a..kita selalu disuruh taat pada pmimpin padahl dalam islam..pemimpin ditaat selagi betul dan kalau salah kena perbetulkan dengan caranya yg betul..pemimpin kena menjalankan tanggungjawab pada org yg dipimpinnya..berat tanggungjawab pemimpin ni..yg penting hanya yg reti saje boleh menjadi pmimpin..
mls komen pjg..Wallahualam