Wednesday, October 15, 2008

Bila sejarah tetap menjadi sejarah...



Sejarah selalu menjadi kenangan dan jarang kali menjadi pengajaran buat kita...Jadi, sebelum aku post entry yang lebih panjang lebar, saja ja nak tanya apa yang korang semua tahu pasal 13 Mei 1969 dan apa pendapat korang pasal hal tersebut. Thanks kerana merespon.

13 comments:

arep said...

aku x tau bnyk pn pasal ari tu..yg aku tau cine ngn melayu gaduh teruk..dengar cite parang terbang2 la..and etc..cane peristiwa ni stat ek?

lindosh said...

pertumpahan darah cina dan melayu?

sat nak pegi rujuk kat 13may.blogspot.com

Nek Cun said...

Bagi nekcun 13may tu ada juga baiknya diingat kerana ia akan memberi kita kesedaran betapa perlunya kita untuk mempertahankan maruah bangsa kita! Lagi satu,untuk peringatan kepada "kawan kita tu!" bahawa kesabaran kita orang Melayu pun ada hadnya! Kalau dah melampau sangat, terimalah padahnya... jangan menyesal kalau parang berterbangan....

orangbukit said...

"Racial riot due the outcome of general election 1969". Peringatan buat orang Melayu: Ini tanah Melayu, legasi nenek moyang kita. Kita sepatutnya jadi bangsa yang memimpin & juara bidang2 utama, i.e. ekonomi, pelajaran, politik, etc. Kalau tak, nanti diperlekeh oleh "kawan kita tu" (pinjam kata nek cun)

BurungBelatuk said...

Citer ni start dari election 1969 by dat time...MCA dapat undian kurang dari DAP on the election n they threated to keluar dari 'pemerintahan bersama kerajaan'.Ni menambahkan lagi ketegangan ekoran kemenangan besar DAP ke atas MCA. Then jadi la riot, dan dianggarkan 90% org Cina kehilangan tempat tinggal dan harta benda.Kira macam koloni Cina mencabar ketuanan Melayu pada masa tu. Ekoran riot tu, ia menunjukkan kepada semua bahawa ketuanan Melayu sukar digugat. Ekoran daripada itulah Dasar Ekonomi Baru dibuat utk meningkatkan Malay dominance dalam pembangunan negara. Jadi kepada semua kengkawan Melayu, bangkit dan sedarlah hak anda semua. Jangan biarkan sejarah berulang as 'the history always repeat itself'.

Mr PenyuBiru said...

hari lahir 13may kut.hehe

izman said...

sejarah harus dijadikan teladan buat kita org melayu. kita tiada kuasa ekonomi, cuma kita ada kuasa politik. sekarang mcm dah hilang je...

rindu nk gi tugu negara. last gi zaman sekolah rendah lagi. sedihnya, melayu mudah lupa betullah.

arsaili said...

salam..yg pasti ianya sejarah yg tidak menarik

PENDEKAR said...

MELAYU BARU.

MELAYU YANG MENCARI PERSAMAAN WALAU WUJUD BERJUTA PERBEZAAN.

MELAYU BARU.

MELAYU YANG MENGAMALKAN BUDAYA TOLERANSI DAN DAMAI.

ILA said...

Secara Jujur..ramai melupakan dan buat2 lupa berkenaan sejarah tersebut termasuk empunya penulis komen ini.
Dgn adanya bahan bacaan sperti MAstika,Sekurang2nya mbantu saya memahami keadaan dan kesukaran waktu tersebut (rujuk mastika bulan Mei-Jun)

Harap ianya tidak berulang....dot,dot.dot....

Mak Su said...

ader cerita pangkah-pangkah, etc

ku tak sempurna said...

13 may?? bukan ke masa tu org melayu gaduh ngan org cina masa tu...
uihhhh... gerun aku bila bygkan skang ni jd cam 13may tu...
moga dijauhkan

BurungBelatuk said...

penyubiru - maybe kot....

izman - jgn sampai ilang semua baru dok nak bising2.

arsaili - sokong sgt2

pendekar - Melayu baru, perlukah hilang hak istimewa?

ila - harap x berulang, amin...

maksu - ni kes percaya sgt pada yg dipangkah.

ku tak sempurna - ajak kengkawan lain sama2 mendoakan kesejahteraan negara.