Saturday, December 13, 2008

Senang Cakap 2



Semalam duk leka layan berita kat Astro Awani, salah satu berita yang menarik perhatian aku adalah pengumuman penurunan harga minyak global; USD56 setong. Sebagai rakyat yang peka dan prihatin, aku jadik bengang dengan kerajaan yang sedia ada. Mana mungkin tidak membengangkan, termasuk kali ni ntah berapa kali harga minyak dunia turun semenjak penurunan harga minyak terakhir kat negara kita. Bila masa harga dunia tengah naik, bukan main cepat depa yang bertanggungjawab nak naikkan harga minyak. Alasan belanjawan sedia ada negara xbleh nak tampung. Hari ni naik minyak global, kalu bleh esok jugak nak naik. Tapi depa main politik, kata terpaksa naik gak sbb bajet negara xdak n xleh tanggung. Piiirahhh.....


Depa yang kat atas tuh xpa la sebabnyer kerajaan tanggung, leh pam bape pun drg nak n claim gerenti dapat...Kita yang kat bwh ni kat sapa nak claim...Nak claim kat atuk aku, dia dah p six feet under ground... La ni satu bende yang aku nak reveal yang sememgnyer dari dulu duk menyakitkan hati sal govern nih. Ada member aku sorang tuh dia drebar kerajaan.

Dipendekkan citer drg ada elaun minyak yg mmg dikhaskan untuk driver. Yang bestnyer bila mamat tuh bagitau yang dia kalu claim, akan claim double. Aku pun duk nganga masa tuh, mana taknyer sekali pam bukan seposen dua...Beratus woo....Bayangkan pajero kalu isi full tank...haaa....Dia cakap elaun tu satu, lagi bila dah balik travelling dia claim lagik! Patut la dia leh bli semi-D dua tingkat pas 2thn kija...hu2...tu duit pembayar cukai (aku dan geng2 pembayo yang lain) yang ko dok perabih bayar rumah la mamat... Bila pk balik aku malas nak ambik pusing dah sebab aku pk tu cara dia nak hidup dan kalu dia rasa cara tu halal, biarkan...Sendiri jawab kat akhirat..Penah aku tanya dari mana dia belajar, selamber kodok ja dia jawab..."Drebar senior aku yang ajar....bapak kawan aku yang jadik drebar dulu pun penah ajar aku gak camner nak claim sampai maksima....". Maunyer terkedu aku...


La ni baru ckit reveal n tu dari kelas bawahan...belum lagi atasan... Seorang Bro C yang aku kenai bagitau perumpamaan ni kat aku...kat gomen bukan pakai pun Kelas Sokongan ke, kelas Atasan ke dan ape2 kelas lagi...Tu atas kertas ja...depa pakai kaw punya pkataan...kumpulan ratusan, ribuan, puluhan ribu and so on...Wuih, patut la bila dah kija gomen xnak berenti...Mr Nabil,wa pinjam ayat lu ek, Lu Pikir La Sendiri...

14 comments:

ku tak sempurna said...

cissss.... kita duk bayar cukai... depa duk perabih...

aku tak halal kan... amik ko...

erisya nor said...

betul tuh burung belatuk...tadi pun sembang2 ngan kengkawan...sama jer manusia bergelar pemerintah ni...yang dok ada memanglah teruk...tapi pembangkang yang baru naik takhta pun...baik sikit jer dari yang dok ada...kalau lebih lama memerintah rasanya dua kali lima gak! (negeri tempat erisya tinggal...negari lain eisya tak tau) memang menyedihkan bila dikenangkan...siapakah kita sebagai pembayar cukai? sori ya..burung belatuk..erisya jarang komen bab politik tapi arini emo sikit :(

i-chimera said...

hmmmm... tu baru drebar tu... tuan yg punya kenderaan tu tak tahulah pulak byk mana telan mende haram... diorg ni dah tak ingat mati dah agaknya...

orangbukit said...

Keberkatan rezeki yg paling utama..byk masuk tak tentu bahagia,esp. yg haram, akan ada balasannya, either directly or indirectly....byk cara nak mengurangkan byr cukai nie..

ad3ck said...

cara depa turunkan byk kali tuh nampak macam melegakan lah. padahal turun 10sen 15sen, baik tak payah. huh.

hans said...

itula pasal kan...
zaman pak lah semua teruk

naz ilyn said...

salam...

kata orang kalau rezeki yang tak halal kasi anak-anak makan... nanti anak-anak susah nak pandai belajar... yang pasti jadi darah daging yang akan dibakar diakhirat kelak...

Tie said...

Salam...
Hu hu...tu baru bab drebar...
Kalau bab bantuan banjir atau apa2 bencana....entahlah...
Dengar2 cerita (entah betul ke?) Ada yang dapat bantuan tu hanya kroni2 je...yang lain tu dok tersepuk kat tikar di sekolah...bantuan tilam tok sah harap. Tapi bila org2 kat bukit antarabangsa tu...siap ada yang bagi tinggal kat hotel lagik!! Naik semput dengar!!

BurungBelatuk said...

ku xsempurna - sabar,biar tuhan ja yang balas...

erisya - dah agak dah,banyak2 bersabar k

i-chimera - nak jadi penghuni tetap neraka kot,biorla depa

orangbukit - sebab tu kalu nengok sekarang nih kalu harta dok kena rompak ke apa,tanya diri sendiri,berkat ke x...

adeck - itu semua politik

hans - most of it la...

naz - mintak2 kita dijauhkan daripada semua tu...

tie - tinggal hotel lagik tu!!! depa tu banyak duit biarla tanggung sendirik...hampeh tol....

Abang Long said...

Doa dan kata - kata dari orang yang dizalimi tiada hijab di sisi Allah.

InsyaAllah, 'kuasa rakyat' akan menjatuhkan kezaliman.

bozzobattousai said...

tuh baru yg drebar makan. blom bos drenar makan lagi banyak....aku yg kelas sokongan nih nak makan apa plak?

BurungBelatuk said...

abang long -insyallh...

bozzo - makan gaji,ke3

Ajeem said...

BB,

ikutkan hati lebih baik saya tidak tahu pasal perkembangan minyak ni sebab memang menyakitkan...sepatutnya kita dapat harga dibawah rm1.50 sama ada petrol atau diesel.itu apa yang dikira oleh pensyarah uum.

pasal claim tu?mungkin ia masih boleh diterima kerana masih menggunakan salurang yang boleh dikatakan betula bagi pandangan manusia.saya banyak tahu rahsia dalam orang yang mengendalikan minyak sebab beberapa orang keluarga (jauh sedikit la hubungan tu) terbabit sama..bayangkan dapat minyak berpuluh liter free?mau terliur BB..haha..inilah realiti ala malaysia...perompak dalam sanjungan kot?

zonaku said...

sabar jer la...

what goes round comes around