Wednesday, December 10, 2008

Senang Cakap



Salam semua...Kabare lepas cuti raya? Harap semua dok sihat... Lama gak aku duduk menung depan laptop duk memikir nak letak topik apa tuk entri kali ni. Then aku teringat kat satu kenyataan Pak Lah (PL) sal kes turun harga xlama dulu. Dia duk sibuk suh pekedai2 kat luar nun tuk turunkan harga barang sebab minyak dah turun. Gelak besar aku masa dia buat announcement @ gesaan macam tu. Mana tidaknya, hasil daripada minyak naik hari tu dia xtau @ xterpikir kesannya. Nak2 lagi pastu takrif elektrik naik dan at the same time b4 or after ka; tol naik. Tapi jangkamasa antara bende2 ni jadi tak jauh rasanya.

Dengan bangga dia duk kata hypermarket ***** dah trun harga, so pekedai2 lain pun patut turun harga. Ada ke patut buat macam tu... Kalu nak pekedai turun harga, dia kena pk dari sudut sebagai seorang pekedai @ peniaga. Kos minyak memang dah turun, tapi sapa nak cover elektrik dan tol yang naik? Kerajaan nak bagi subsidi kat depa ke? Lawak belacan betol la... Kalu takat hypermarket xheran la kalu depa leh turunkan harga coz harga yang depa dapat tu is harga borong. BORONG! Kalu hypermarket xturunkan harga xtau lg la pe nak cakap. Seperkara lagi, salah satu hypermarket yang dia announce tuh sape yang punyer? Hahaha, PL, PL.... Kalu xde kepentingan dengan dia ada ke dia nak umum kat tv? Rakyat Malaisi, lu pk la sendiri...

Bukan aku nak salahkan PL 100%, tapi saja untuk kesedaran semua kengkawan bloggers.. Jangan duk persalahkan peniaga2 kat luar tu kalu depa xturun harga. Kena pk kos yg drg tanggung daripada kenaikan minyak tuh. Lagipun sape meniaga xnak untung. Boleh kasitau sama gua (chewah...) sapa yang meniaga xnak untung. Walau untuk beramal pun sure mesti nak untung punyer,kalu x macamane nak pusing modal. Kalu ada peniaga yang memg hisap darah tu aku xcover la. Aku bercakap macam nih sebab aku jugak seorang peniaga, nak cakap beso tu xla tp cukup utk tanggung family n wat saving. Penah aku dan kengkawan sekerja berdebat sal isu nih tp mati2an depa salahkan peniaga. Aku nak wat camner, dah depa tu pengguna dan mulutmata (aka kakitangan) kerajaan. Gaji dibayar takat tu ja... Overtime nyer xde...

So ni la pandangan aku sal isu nih... mana yang nak hentam aku terima... aku xleh nak cakap banyak sal ni, kang kena plak mcm mamat blogger yg sorang tp aku mmg sanjung dia wei... Dia leh tahan sampai tahap mcm tuh, memg aku respek kat dia (memg berani)... Well this is the end of my n3. P/S wat sume; yang adil dijulang, yang salah kita sanggah...

P/S 2: Pada kengkawan yang tag aku ritu, aku mintak maap byk2 sal tlupa plak bila dah sibuk. So, klu rajin link kan aku dgn tag tu utk aku jawab tag tuh...hu2

23 comments:

hans said...

itu la salahnya naik harga minyak tahap dewa hari tu
tak fikir
aku kalau jadi peniaga pun...
dah harga naik confirm la aku naikkan harga barang
bila harga turun xkan aku nak turun harga barang...
aku pun nak kaya macam diorang juga..
haha

erisya nor said...

begitulahhhh adanya...;)

ad3ck said...

thanks linkkn blog ku. nnt ku link balik ehehe.

Papa-Itam said...

aku sokong!!!!!
walaupun aku bukan berniaga..tapi aku rasa betullah apa yang ko katakan belatuk....

Jard The Great said...

so kesimpulannyer..

kita tak leh marah kalo barangan dapur tak turun2 harga.. hehe..

naz ilyn said...

Salam...

siapa berniaga yang taknak untung... tapi cuber ler fikir mereka-mereka yang kais pagi makan pagi... harga naik seringgit pun terasa amat sangat... setakat sepuluh ringgit sekarang ni... apa yang dapat.

p/s: berpada-pada ler... bukan kita saje yang nak hidup kat dunia ni...

fiezafadilla said...

hm...tul jugak tu eh.
ko meniaga apa weh?

BurungBelatuk said...

hans - cukup sekadar senang, kalu kaya takut mudah lupa diri

erisya nor - pa bleh buat

ad3ck - sama2

papa-itam - time kasih bro

Jard - tu la,jgn pk masalah sendiri ja

Naz - RM mmg serupa xde nilai dah...

fieza - mcm2 aku meniaga, dalam masa tdekat nak buat pinjaman novel on9...ada minat nak jd 1st customer?he2

The Spiral Eyes said...

oh...sungguh bertuah pasa lalu di blog anda,sila mengikuti parti buih sabun di blog aku ya

e-leeyana said...

huhu bahaya gak rupanya ya walaupun minyak dah turun. itu la,nak naikkan harga senang,bila dah turun,kesan jangka panjangnya tu..fuhhh~

ku tak sempurna said...

aku tak heran pun bila harga brg tak turun2 w/pun harga myk dah turun...

klu kerajaan hapuskan tol, turunkan harga elektrik, baru la Pak Lah bole melalak marahkan peniaga jika masih berdegil taknak turunkan harga brg... buat masa ni, tak yah la nak kecoh2...

kuIna Jentayutiara said...

SO... apa/siapa yg patut turun... ngeh, ngeh,ngeh....

dr dulu smpai skrang hrga klu dh naik tak kn turun...

BurungBelatuk said...

Spiral - insyallh...

e-leeyana - tu la,masa naik xberingat...hu2

ku tak sempurna - setuju sangat dgn kenyataan itu!

Jentayu - cakap menteri nak turun,xturun2 lagi...turun pun takat 2-3 ciput tmpt tu ja...hampeh

:: Cikgu Wiween :: said...

hehehe sy lagik slamba x amik tau harga brg naik ke hape. sy main beli jek. agagagag :p

~Cinta Milo Ais~ said...

dlm keadaan sekarang ni pembeli kena la pandai berjimat cermat, kalauu tahu kedai tu mahal gi kedai lain yg lebih murah..pandai2 la buat pilihan..nak idup la katakan hehe

jinggo said...

hahahha....
aku kira sama jugak macam cikgu wiween tu.....

harga barang naik ka....
turun ka....
tetap kena beli jugak.....
hahahahha............

one love said...

heheheh!

its all kapitalism!

jadi senyum sajalah...
berbelanja ikut kemampuan sendiri!

dalam our religion pun dah diajor tu kan? heheheh...

just 2 cents saja worthnya kata2 saya ini :)

CRAZY BEAUTIFUL88 said...

akak sokong

izman said...

aku salahkan gomen yg tidak berfikir pjg naikkan harga terlampau tinggi, dan sikap pengguna yg asal sapu je. kepenggunaan kita lemah

Mak Su said...

saya salahkan rakan sebilik darjah saya masa darjan empat, ya...

errrr....

awat?

bozzobattousai said...

aku sokong ko...

BurungBelatuk said...

cikgu wiween - murah rezeki ko ween...

cinta milo ais - ko mmg jenis pengguna bijak

jinggo - ni mmg jenis xberkira,aku kekdg mcm tu gak,malas nak pk kan...

one love - sedih bila nengok orang sanggup berbelanja besar walau sedar poket nipis,kat ctulah along berfungsi

crazy beautiful - time kasih

izman - mmg kepenggunaan kita lemah,nak ckp banyk yg kaya xjugak...byk lg yg suka mengikut org dr mengukur kemampuan sendiri dlm berbelanja

mak su - awat plak mak su?

bozzo - time kasih ;)

Abang Long said...

LAWAN TETAP LAWAN !

Kita wajib bersatu untuk menegakkan HAK kita.